Aannemen

Vorige maand schreef ik een blog over snoeien. Deze keer deel ik wat het snoeien mij tot dusver heeft gebracht.

Het verlangen van een grote, stevige Eik

In 2009 startte ik de eerste opleiding die ik met mijn hart had gekozen. Dat was ook de officiële start van mijn bewustzijnsreis. Bij die opleiding mocht ik mijn verlangen uitspreken. Mijn verlangen was/is om een grote, stevige Eik te worden. Een Eik op een heuveltop. Met een prachtige volle kroon waar mensen onder kunnen schuilen.

Boodschap van de takken

Nu ben ik heel bewust met die kroon bezig. Iedere tak in die kroon ben ik aan het bekijken. Aan het voelen wat ik er mee wil. In dat voelen komt er het een en ander langs. Wat deze takken mij hebben gebracht en wat het op dit moment brengt. Bij een aantal takken was het meteen duidelijk: daar word ik zo blij van, dus blijven. Andere, wat verwaarloosde, takken hadden wat aandacht nodig. Deze aandacht zorgde ervoor dat ik weer kon voelen hoe dierbaar ze voor mij zijn. Takken waarbij ik voelde dat de vorm niet meer kloppend was, heb ik gesnoeid. Dit snoeien deed ik in contact met de persoon die bij de tak hoorde. Door met aandacht en gevoel in verbinding te zijn, was dat snoeien een prachtig afscheidsritueel. Zo nam ik in verbinding afscheid met/van die persoon. Om te ervaren wat we samen hebben meegemaakt. En te voelen dat het de juiste keuze is om nu ieder onze eigen weg te gaan.  Zo hebben wij samen gesnoeid en daardoor ieder onze eigen kroon bijgewerkt.

Terugsnoeien geeft ruimte en licht

Met het snoeien kwam er ruimte voor andere takken. Voor takken die al lang niet meer in het licht waren gekomen. Daar stonden takken die ik wat vergeten was. Takken die er verdord uit zagen. Op het oog dode takken, met nog maar een enkel groen blad eraan. De eerste neiging was: weg met dat spul! Door die takken vast te pakken, kon ik voelen hoe een aantal daarvan mij heel dierbaar zijn. Als dat zo is, waarom dan wegsnoeien? Ze zijn immers niet dood. Mag een vriendschap momenten hebben dat er even niet zo veel leven in zit? Mag het de tijd krijgen om te laten zien hoe het zich ontwikkeld? Mogelijk, door mijn snoeiwerk aan de buitenkant, schijnt er nu weer wat meer licht op deze takken. Wie weet waar dat toe leidt.

Prachtige (kroon)ontwikkeling

Wat dit bewust snoeien mij ook brengt? Bewustzijn dat ik die Eik geworden ben. De afgelopen twee jaar heb ik flinke uitdagingen gehad in mijn privéleven. Ik werd ongelofelijk op de proef gesteld om van mijn plek te gaan. Ik werd nagenoeg gedwongen om mijn eigen waarheid los te laten. Om mijzelf aan te passen aan de wil en waarheid van de ander. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb kunnen ervaren dat ik heel goed geworteld ben op mijn plek. Dat ik niet direct omwaai bij tegenwind. Dat aannemen heeft mij de afgelopen maanden flink wat energie gekost. Ik vind dat namelijk nogal een klus: geluk aannemen. En nu, met mijn bewuste snoei activiteiten, heb ik weer een klus met aannemen. Want ik kan zo ervaren dat ik een prachtige kroon heb ontwikkeld op mijn boomstam.

De stam als krachtige basis en bron van levensenergie

Op de plek waar een van de gesnoeide takken stond, kwam wat aan het licht. Ik nam afscheid van een grote tak. Onderdeel van die tak was de wens om mij te verdiepen in de chakrapsychologie. Nu ik deze hele tak heb afgezaagd, groeit daar nu puur dat verlangen. Dat bracht mij bij een kennismakingsworkshop op dit gebied. Daar ontdekte ik dat ik mijn boomstam nog niet de volledige stevigheid geef die hij eigenlijk bezit. Ik voel dat ik hier iets in tegenhoud. Ik ervaar dat ik in mijn stam nog oude – niet geuite – emoties vasthoud. Daardoor stagneert op bepaalde plekken mijn levensenergie. Op dat gegeven richt ik de komende tijd mijn aandacht. Luisteren naar wat mijn eerste stem te melden heeft. Zodat de sapstromen in mijn stam vrij en voluit kunnen stromen. Ik voel namelijk dat mijn klus met aannemen alles te maken heeft met de blokkades die ik zelf aan breng in de stam van mijn bestaan.


Herken jij iets van jezelf in dit proces? Ben je zelf aan het snoeien (geweest)? Hoe gaat jou dat af? Wil je hierover in gesprek? Neem gerust contact met me op!