Als we ons hart sluiten, nemen we niet deel aan het leven

Opleidingen

Als kind, opgegroeid op een boerderij, was het van kleins af aan duidelijk: ik word later boer. Na het overlijden van mijn moeder ging ik op zoek naar wat IK nu werkelijk wilde.

Voelen wat mijn lijf te zeggen heeft

De eerste aanzet naar doen wat ik werkelijk wilde, vond ik bij Movaeres. Ik volgde daar in 2006 de opleiding Meesterlijk Agrarisch Ondernemerschap. Daar leerde ik stil te staan en te voelen wat mijn lijf te zeggen heeft. En dat mijn hoofd het niet alleen weet. Vanuit deze opleiding heb ik nog enkele keren één op één begeleiding genoten bij de trainers van Movaeres. Vanuit die gesprekken kwam ik bij Phoenix opleidingen in Utrecht terecht. Daar kwam ik thuis!

Start van een mooie reis

In 2009 startte ik met de driejarige opleiding in Professionele communicatie bij Phoenix Opleidingen. Dat was de start van een mooie reis. In die periode gebeurde er ook veel in mijn persoonlijke leven. Dankzij de opleiding, de opleiders en mijn klasgenoten ben ik zo veel sterker uit die periode gekomen. Tijdens die drie jaar heb ik ook nog enkele workshops gevolgd. Om op die manier mijn eigen pad wat verder uit te diepen.

Workshops:

  • 2010 Mannenkracht
  • 2011 Omgaan met angst woede en weerstand

Na het afronden van deze opleiding wist ik wie ik was: ik ben een begeleider. Ik heb de kennis en de kunde van Phoenix en de ervaringsdeskundigheid van mijn levenspad gecombineerd in mijn begeleidersschap.

Naast het traject bij Phoenix heb ik in 2010 en 2011 een opleiding in Oosterse filosofie gevolgd bij het CNGO in Tilburg. Het betreft de BOCAM beroepsopleiding. Hier heb ik veel over het evenwicht van de natuur en het evenwicht in de mens geleerd. Na het tweede jaar ben ik gestopt omdat het niet meer passend voelde. Toch heeft de twee jaar mij mede gevormd tot wie ik nu ben.

Verdieping

Hierna volgde in 2013 de verdiepingsopleiding Systemisch werken. Dit heeft er voor gezorgd dat ik nog beter kan voelen dat de systemisch werkwijze zo goed bij mij past. Opstellingen begeleiden, ik blijf het iedere keer prachtig vinden.

In 2015 heb ik mijn eigen manzijn onderzocht. Hoe neem ik deel aan de maatschappij? Wat laat ik wel zien? En wat vooral niet? –> Zie kopje overige workshops, verder naar beneden.

Rouw en verlies

In 2016/2017 ben ik mij verder gaan verdiepen in rouw en verlies. Hoe leren wij omgaan met verlies? Wat kunnen wij daarin beter doen? Wat is er nodig om door te leven na een verlieservaring? Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Op een diepere laag mocht ik bij Land van Rouw wederom mijn eigen pad lopen. Ik leerde daar hoe je jeugd en jongeren hierin begeleid. En zo ontdekte ik dat pubers en jongvolwassenen begeleiden me zeer aantrok.

Onderhoud en verbreding

Het jaar 2018 heb ik deel genomen aan workshops om mijn kennis in mijn expertisegebieden te onderhouden en heb ik mijn kennis verbreed met ademwerk en de chakrapsychotherapie. –> Zie kopje overige workshops, verder naar beneden.

Trouw zijn aan jezelf

Zoals je ziet, heb ik de opleidingen gevolgd waarvan ik vind dat ze bij mij passen. Die mij verrijken op zielsniveau. Hierbij heb ik mij niet laten leiden door de mogelijkheid of er vergoedingen mogelijk zijn voor mijn cliënten. Dat vind ik namelijk de verkeerde volgorde. Ik begeleid met open hart, op een wijze die past bij mij. En niet via een opleiding die dan vergoeding veilig stelt. Terwijl mijn pad daar niet langs komt. Dan ben ik niet trouw aan mijzelf en dan kan ik jou als klant ook niet volledig dienen.

Kwaliteit waarborgen

Om mijn kwaliteit te waarborgen heb ik op gezette tijden intervisie en supervisie. Verder ben ik lid van de ethische commissie van Phoenix opleidingen. Ook ben ik aangesloten bij de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde. En blijf ik scholing volgen die mij helpt op mijn reis. Enerzijds via literatuur, anderzijds via cursussen en workshops.

Overige workshops

2011 Buurtbemiddeling; opleiding tot buurtbemiddelaar (3 jaar uitgevoerd)

2012 Echte mannen huilen niet; middagcongres. Inzicht in de mannenwereld van rouw en verlies bij In de Wolken, Heeze

2013 Lichaamstaal in buurtbemiddeling

2014 Broer of zus voor altijd; middagsymposium over het verlies van een broer of zus, bij Stichting Broederziel

2015 Man en energie; over het bewustzijn van je mannelijke energie huishouding, bij Phoenix Opleidingen

2015 Man en seksualiteit; een workshop voor mannen rondom ervaringen van intimiteit, seksualiteit en verlangen, bij Phoenix Opleidingen

2015 Emotioneel Lichaamswerk, bij Phoenix Opleidingen

2016 Complexe rouw & zelfzorg rouwbegeleiders bij Land van Rouw

2018 Vonken van verlangen, 2 daagse onder begeleiding van Wibe Veenbaas.

2018 Famileopstellingen met kinderen, jongeren en verlies, 2 daagse verzorgt door Ingrid Dykstra.

2018 Geef jezelf ademruimte, studiedag (V.I.V.) verzorgt door ademcoach Ursula Aerts.

2018 Reis door je lijf, 7 studiemiddagen door alle chakra’s. Verzorgt door Jannie Peters

2019 Fysieke en mentale belasting door stress en burn-out. Vanuit een holistische visie. Studiedag (V.I.V.) verzorgt door Gerhard Smito Böckler.

2019 Middagcongres; Ik wil jullie iets vertellen – Opgroeien met ouders met psychische problemen.

2019 Trauma seksualiteit in de praktijk, studiedag (V.I.V.) verzorgt door Rogier van Luijk

2020 Inspiratiedag XL als de man verliest, Land van Rouw. Opleiders; Wim van Lent, Tim Overdiek, Peter Asscheman, Jürgen Peeters en Bart Spijkerboer.

 

Als we ons hart sluiten, nemen we niet deel aan het leven